Beszámoló a 2013. év karácsonyi bábidőszakáról

2014.03.07 08:02

Beszámoló a 2013. év karácsonyi bábidőszakáról

 

Általánosan annyit mondanék a mostani időszakról, hogy az Úr megáldott bennünket a szolgálat sok örömével, erőnk feletti erővel, 11 odaszánt bábossal.

 

Az előző időszakhoz képest, amikor egy tag kiesett, jött egy másik néhány héten belül. Egy konkrét bizonyság, mikor nyáron elment közülünk egy házaspár, akik sofőrök és bábosok voltak, nem izgultam nagyon, mert tudtam, ez nem az én misszióm, ha az Úr akarja, hogy menjünk most is, akkor ad hozzá embert. Egy hónapon belül a gyülekezeti piknikre eljött egy keresztény ismerősünk, lelkes fiatalember, aki azt mondta, nagyon szeretne részt venni ebben a misszióban. És úgy is lett. Végül aztán nemcsak bábos lett ő, és autóval rendelkező sofőr, és gitáros is, mivel otthon dolgozó vállalkozó, bármikor ráért. Hála az Úrnak!

 

Minden újabb időszak előtt így állok meg, ha van mit vinni, van kikkel, van mit adni és van nyitott ajtó, akkor még mindig mennünk lehet/kell. Viszont nagy részben diákok és munkás testvérek voltak a csapatban, akik nem igen tudtak elszabadulni a délelőtti órákban. Ennek ellenére, betanultuk mind a jelenetet, ami egyre jobban tetszett nekünk.

 

A szervezés pedig folyt, és egyre több ajtó nyílt. A végén 21 előadásunk lett 10 nap alatt. Eddig még nem volt ilyen sok nekünk egy karácsonyi időszakok során. Az Úr előre tudta a kapacitásunkat, és az esti vagy hétvégi előadásokra is gondolt a diákok vagy dolgozók személyében. Hála Neki ezért is!

 

Volt még egy előrelépés számunkra. A másik vezető, aki szokta vinni a csapatot idén elkezdett tanítani egy iskolában az egyetem után. Így már nem tudta vállalni az iskolai előadási napokat. Viszont mivel én is dolgozom már, nem tudtam 3 napnál többet szabadságként hiányozni a munkahelyről. Amikor összeállt a bábút, jött még három meghívás. Az egyik srác, aki 5 évvel ezelőtt a kezdő csapatban volt, és azóta is hűséges bábos (és egyben gitáros), most egyetemista már. Gondoltam, ha ő elvállalja a vezetést, evangelizálást, akkor igent mondhatunk a felkérésnek.

És elvállalta – hála az Úrnak!

 

Az alábbiakban egy-egy gondolatot írnék az egyes helyszínekről. (Az iskolai, óvodai létszámok a táblázatban láthatók.)

 

2013. dec. 13. péntek

 

Gödöllő, Montagh Imre Általános Iskola

Enyhe- és középsúlyos értelmileg sérült gyerekekből állt a közönség. Lelkesen fogadtak, és okosan válaszoltak. Azt láttuk, bizony az Isten dolgai nincsenek elrejtve előlük, teljesen értették és a szívükig hatolt a történet lényege, üzenete.

 

Galgamácsai Óvoda és Általános Iskola

Ez egy új helyszín volt a számunkra. Tavaly Ikladon az iskolában látott bennünket egy tanítónő, aki ebben a tanévben a galgamácsai óvoda igazgatónője lett. Ő keresett meg minket a Palántán keresztül, hogy az ovisokhoz is elmenjünk a bábjelenettel. Amikor ezt sikerült leszervezni, a helyi iskola is szerette volna ezt a lehetőséget megragadni, és ezért megszervezték, hogy a galgamácsai művelődési házba jöjjenek el az óvodások és az iskolások is. Hát nagyon nagy élmény volt számunkra. 110 gyerek ilyen csendben, mégis aktívan, figyelmesen és ugyanakkor lelkesen, nem sok helyen hallgatott minket! Istennek dicsőség, ahogy ott volt az Ő lelkével. Abban a csenden, olyan volt, mintha bármeddig mondhattam volna az evangéliumot. A végén meg is beszélték a tanítók és óvónők, jövőre is várnak minket.

 

Bagi Általános Iskola

50-60 %-ban roma gyerekek volta, ott a napközi idejében, amikor mehettünk az előadással. Már sokkal fegyelmezettebbek voltak, mint az előző ottléteinken. Az 5.-es gyerekek, aki tavaly láttak minket, megkérték a tanítóikat, hogy most is lejöhessenek az aulába megnézni minket. Az énekeket egyébként itt is (és a legtöbb helyen) nagyon várják, szeretik.

 

2013. dec. 14. szombat

 

Tahitótfalui Baptista Gyülekezet adventi missziója a Főtéren (25 gyerek)

Körülbelül 25 gyerek volt a szüleivel jelen egy kölcsönkapott, üres épületben. A falubelieket invitálták teával és a végén gulyáslevessel várták őket, amit kint a téren főztek nagy üstben.

Az volt a visszajelzés, hogy nagyon jó volt az üzenet, még a felnőtteket is elgondolkoztatta a bábdarab tanulsága. Később pedig jött az a hír is, hogy a missziójuk révén két család is bekapcsolódott a gyülekezetbe. Halleluja!

 

2013. dec. 15. vasárnap

 

Gödöllő, Szeretet Lángja Gyülekezet istentiszteletén (30 gy)

Vendég és saját gyermekeink felé is misszióztunk. Ide nagy számban járnak roma családok. Utána mindig foglalkozásra lehet kivinni a gyerekeket, hogy a szülők tudjanak figyelni az igehirdetésre. (Váratlanul a gyülekezet egyik ismerőse felajánlotta, hogy az istentisztelet alatt fornettit süt az ott levőknek.)

 

Gödöllő Főterén (20 gy)

Az adventi programok keretében lett lehetőségünk idén is az evangéliumot az utcán is elénekelni, eljátszani és elmondani!!!!!!!! Dicsőség az Úrnak, hogy lehet! Nagy számban álltak meg ott az arra járók, volt, aki odajött, hogy annyira tetszik neki, hogy szívesen csatlakozna a bábcsapathoz.

 

2013. dec. 17. kedd

 

Galgahévíz Általános Iskola

Nagy örömmel, áhítattal fogadnak minket az igazgatónővel az élen. Aki a végén mindig elmondja, hogy a karácsonyra való ráhangolódásban ez segíti nagyon. Lelkese, és nagyon őszintén válaszolnak a kérdésekre.

 

Domonyi Óvoda

Nagyon cukik, nagyon figyelnek. Az ovisokkal nagy élmény beszélgetni. Az éneket és a tanítási részt nekik egyszerűbben adtuk át.

 

Domonyi Iskola

A diákok majdnem fele roma származású, de nagyon közvetlenek, emlékeznek a régebbi jelenetekre, dalokra. Itt mindig megnézi az előadást az egész iskola egészen a nyolcadik osztályig. Ezért olyan kérdéseket is teszünk fel az elején és a tanításban is figyelünk arra, hogy nekik is szánjuk, szóljon. Mindig van néhány hangoskodó, de a végén mindig odajönnek hozzánk beszélgetni.

 

Iklad Általános Iskola

Nagyon nagy tornateremben kellett játszani, ezért előre lebeszéltük, hogy az iskolai hangfalakat használhassuk. Mindig nagy megtiszteltetéssel fogadnak minket, ahogy sehol máshol, a végén minden alkalommal behívnak minket az igazgatói szobába, ahol szívesen szánnak ránk időt, megkínálnak teával, és ajándékkal engednek el minket, amiket a gyerekek készítettek.

 

2013. dec. 18. szerda

 

Valkói Általános Iskola

Némi rosszullét fogott el az előkészületkor, imádkoztak a társaim, és erőt kaptam. Már sok év óta járunk ebbe az iskolába, de most nagyon hálás vagyok, hogy ebben ott lehettem. (Itt is nagyon sok roma gyerek tanul.) A kezdéskor már nagyon nyitottak voltak a gyerekek. Ott ültek, néztek minket és akarták, hogy beszélgessünk velük. Az egyikük elmondta a bánatát az egyik tanítójával kapcsolatban, amiben tudtuk tanácsolni, biztatni. Gitárosunk elkezdett nekik énekelni roma stílusú keresztény dalokat, ami nagyon megnyerte a tetszésüket.

Aztán köszöntöttük őket és rövid bevezető után megtanítottuk a bábjelenet énekét. Nem gondoltuk, hogy számukra ez milyen örömet fog adni. A végére a gyerekek olyan lelkesen énekelték a dalt, hogy zengett a terem, az iskola, de még szerintem az utca is. Nemcsak hangos volt, hanem erő volt abban és öröm. Bizony nagyon feltöltött minket és csak ámultunk. Dicsőség az Úrnak!

 

Isaszegi Iskola

Ebben az iskolában bár visszafogottabb, de okos gyerekek vártak bennünket. Ez egy keresztény iskola. Jó volt viszont, hogy a tanárok is kifejezték az örömüket.

 

Gödöllői Damjanich Általános Iskola

A hívő igazgatóhelyettes nagy szeretettel vár mindig minket. Azt mondta, idén az első három évfolyamon 280 gyerek van. Viszont azt tapasztalják, hogy már a negyedikes gyerekek annyira nagyosak kezdenek lenni, hogy már nem köti le őket a báb. Nem is érti, miért kell egy másodikos diáknak telefont venni karácsonyra. Szóval nagy különbség van egy városi és egy falusi iskola között. Mindenesetre az ott lévő tanulók aktívak voltak és mutogatták a dalt, énekeltek, válaszoltak a kérdésekre.

A színházterembe egyszerre nem fért be ez a nagy létszám, ezért kétszer adtuk elő ott egymásután.

 

2013. dec. 19. csütörtök

 

Gödöllő, Palotakerti Óvoda

Első alkalommal voltunk most itt. Nagy örömmel fogadták a csapatot. Ajándékkal kedveskedtek. Ügyesek voltak a kisgyerekek.

 

Gödöllő, Főtér (25 gy)

Nagy számban álltak meg ott az arra járó gyerekek, felnőttek. Volt, aki odajött, hogy annyira tetszik neki, hogy szívesen csatlakozna a bábcsapathoz. Itt is osztunk minden alkalommal családonként egy cd-t és gyerekenként egy-egy füzetet.

 

2013. dec. 20. péntek

 

Isaszeg, Idősek Otthona (24 felnőtt)

Aki akkor a csapatot vezette, úgy gondolta, hogy az időseknek „A szeretet nem fogy el soha…” kezdetű dalt énekeljék el. Azt látták, hogy az időseket nagyon megérintette. Olyan kézzelfogható volt Isten kedves jelenléte, hogy az egyik bábosunk sírt a paraván mögött. A bentlakók is könnyeztek. Az Úr Jó!

 

Gödöllő, Művelődési Ház (30 felnőtt)

Fiatal felnőtteknek játszott a bábcsoport, akik egy olyan tanfolyamon vesznek részt, ahol írni-olvasni tanítják őket. Az egyik bábtag tanítja őket, és beszélt már sokat nekik Isten szeretetéről. Nagyon jól fogadták a bábjelenetet.

 

2013. dec. 21. szombat

 

Kistarcsai Kórház Gyermekosztálya (3 gy)

Sok év óta terveztük, hogy a kórház gyerekeinek bábozunk, de eddig nem jött össze. Most nagyon simán, elsőre sikerült a főorvossal beszélni, akinek mikor mondtam, hogy keresztény töltetű a karácsonyi jelenet, azt mondta, nagyon helyes. Megszerveztük a főnővérrel az időpontot, ami nekik is jó volt. Amikor viszont odaértünk, már a gyerekosztályon csak két nagyobbacska gyermek volt. Némi tanakodás után összeszereltük a paravánt, és végül három kisgyereknek és a szüleiknek hangzott el az evangéliumi jelenet.

Azt gondolom, ennek a három családnak nagyon mély nyomot hagyott az előadás. Pontosan azért, mert a nyomorúságukba lépett be egy csapat kedves szeretettel, és ezzel az esetleges előítéletek is lerombolódnak, hiszem. Háromért is érdemes elmenni, ahogy Jézus is eljött értem.

 

Fóti Gyermekváros (20 gy)

Amikor felhívtam őket, hogy időpontot egyeztessünk, nagy örömmel vette fel a telefont a vezető. Azt mondta, tudta, hogy telefonálni fogok, és már várta. Sok éves kapcsolat már, ahogy évente két vagy három alkalommal elmegyünk ezekhez a tartósan beteg, árva gyerekekhez. Isten is hűséges hozzánk!

 

 

2013. dec. 23. hétfő

 

Gödöllő, Napsugár Családok Átmeneti Otthona (23 gy)

Első alkalommal voltunk itt. Tizenhárom család él itt, 23 gyerekkel. Bizony nagyon örültek. Azt sajnálom csak, hogy eddig nem mentünk. Jézus is a szegényekhez és elesettekhez jött elsősorban.

 

 

Hálát adunk az Úrnak, hogy mindenben megsegített minket, velünk volt. Azért imádkozunk, hogy a cd-ket áldja meg és a családokat, hogy befogadják az Urat.